Op het strand in Noordwijk streden op dinsdag 16 juni 251 scholieren uit groepen 5, 6 en 7 tegen elkaar in de Battle of the Beach. De Battle of the Beach trofee ging naar het team dat het sterkste zandkasteel had gemaakt en het langste kon standhouden tegen de opkomende vloed.

BattleoftheBeachDoel van Battle of the Beach is het vergroten van het maatschappelijk bewustzijn rond waterveiligheid. Battle of the Beach wordt mogelijk gemaakt door Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Hoogheemraadschap van Rijnland en Van Oord in samenwerking met Deltares, OnsWater, Stichting De Noordzee en Nationaal Watertraineeship. Ter voorbereiding op het evenement werden er gastlessen op school gegeven.

‘Ons water’

De middag was eveneens het startsein van de landelijke campagne ‘Ons water”. Met deze campagne wil de overheid Nederlanders bewust maken van het feit dat schoon, veilig en voldoende water niet vanzelfsprekend is. Samen met de andere aanwezige waterambassadeurs gaf watergezant Henk Ovink het startsein van de campagne.

De Vliermeent

Henk gaf ook het startschot op het strand, waarna alle teams druk aan de slag gingen met het bouwen van hun zandkasteel en de watergang eromheen. Zij kregen in totaal een uur de tijd, voordat het vloed zou worden. De Vliermeent uit Den Haag won uiteindelijk de Battle! Hun zandkasteel was het stevigst en bleef het langst staan.

Goaitske de Vries (dijkexpert Deltares) was een van de begeleiders tijdens dit evenement. Goaitske: “Kinderen zijn zich niet altijd bewust wat er allemaal komt kijken bij waterveiligheid en dat het dus niet vanzelfsprekend is, zeker niet in Nederland. Ik vond het een geweldige ervaring om bij te dragen aan die bewustwording, ook in de gastcolleges voorafgaand aan dit evenement. Jong geleerd is oud gedaan”.

Meer informatie: www.battleofthebeach.nl

Bron: Deltares.nl