Hoe goed zijn we beschermd tegen overstromingen? Hoe duurzaam is de waterketen? Wat kost ons waterbeheer en is er eigenlijk wel voldoende zoet water beschikbaar? Op de nieuwe website destaatvanonswater.nl kun je van alles lezen over waterbeheer in Nederland. De website biedt voor een groot publiek eenvoudige feiten en infographics over water die onder andere nuttig kunnen zijn voor onderwijsdoeleinden.

Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de waterkwaliteit in Nederland? Op destaatvanonswater zie je dat de visstand en daarmee ook de waterkwaliteit sinds 2009 is verbeterd. Toch is de kwaliteit van het oppervlaktewater op veel plekken nog ontoereikend voor de ecologie. Gelukkig is het water in Nederland wel zo schoon dat we op heel veel plaatsen veilig kunnen zwemmen.

 

over ons drinkwater

Dat schoon oppervlaktewater belangrijk is, niet alleen voor dieren en planten, maar ook voor onszelf blijkt nog maar weer eens als je ziet dat 40% van ons drinkwater wordt bereid uit oppervlaktewater. Gelukkig zijn de drinkwaterbedrijven zo goed in het zuiveren van oppervlaktewater dat ons drinkwater niet alleen best heel schoon is maar ook goed smaakt. Dat de kosten hiervan flink hoog zijn laat zich raden, zeker als je bedenkt dat medicijnresten en bestrijdingsmiddelen uit het water moeten worden gezuiverd. Ook is de zoetwatervoorraad in Nederland niet zomaar vanzelfsprekend. Met infographics wordt inzichtelijk gemaakt hoe verzilting en verdroging zelfs in een nat landje als Nederland een bedreiging vormen van de zoetwatervoorraad.

De staatvanonswater biedt snelle en makkelijke informatie. Voor details en achtergronden kun je meer lezen op andere sites zoals de helpdeskwater.nl of te rade gaan bij het waterschap.