Het is bijna weer zover: Wereld Waterdag. Dé gelegenheid om in de klas aan de slag te gaan met het thema water. En gelukkig staan nu bijna honderd gastsprekers te popelen om bij u een gastles te komen geven. U kunt daar kosteloos gebruik van maken.

Gastles2Wie zijn al die gastsprekers?

Dat zijn medewerkers van Vitens en andere drinkwaterbedrijven, medewerkers van waterschappen en bedrijven in de watersector, maar ook veel studenten die een wateropleiding volgen en in hun laatste jaar zitten en enkele watersporters. Het grootste deel van deze gastsprekers hebben bij SME Advies de gastsprekerstraining gevolgd en weten hoe je van een gastles een echte leuke les moet maken waar kinderen iets van leren en die hen bijblijft. Daarin is het belevingsaspect belangrijk. Een droog verhaal, gericht op kennisoverdracht is wat ons betreft niet de bedoeling. Gastsprekers komen met proefjes, met een quiz of een rollenspel en sluiten, dankzij goed vooroverleg met de docent,  aan bij de belevingswereld van de leerlingen en hun niveau.

Hoe beoordelen docenten de gastsprekers van watereducatie.nl?

In 2017 voerden wij een evaluatie uit onder leerkrachten die een gastspreker van Vitens in de klas hadden ontvangen. In vrijwel alle gevallen was die gastles goed bevallen. Zo beoordeelden de leerkrachten het contact met de gastdocent van Vitens met gemiddeld een 9,5. De leerkrachten beoordeelden de kwaliteit van de gastles zelf met gemiddeld een 9, dat cijfer gold ook voor de didactische vaardigheden van de gastdocent. Leerkrachten waarderen de goede voorbereiding en interactie met de klas. Een mooie score!

Natuurlijk zijn wij heel blij dat de gastsprekers worden gewaardeerd. Vooral omdat we tijdens de trainingen steeds zien met welke betrokkenheid en persoonlijke inzet de waterprofessionals hun lessen voorbereiden en welk plezier zij zelf hebben in het geven van de gastlessen.

Een gastles boeken

Om de profielen van alle gastsprekers te kunnen zien en een gastles te kunnen boeken moet je tegenwoordig als school eerst een profiel aanmaken op watereducatie.nl. Dit is nodig om de persoonsgegevens van de gastsprekers voldoende te kunnen beschermen. Een extra handeling dus, maar achter deze inlog is alles nog hetzelfde en kom je gewoon weer terecht in het smoelenboek met alle gastsprekersprofielen. Kijk op:www.watereducatie.nl/inloggen