... en ga 'm verkleinen!

watervoetafdruk

Deze maand staat Nudge in het teken van water. Nudge is een duurzaam consumentenplatform dat mensen en organisaties met elkaar verbindt en goede voorbeelden wil delen. Met deze maand speciale aandacht voor de watervoetafdruk. 

98% onzichtbaar waterverbruik

Wist je dat één simpel katoenen t-shirt net zo veel water kost als ongeveer 55 keer douchen? Bij waterbesparing denken we vooral aan korter douchen en de tuin minder sproeien. Maar in feite komt hooguit 2% van het water dat je gebruikt uit je eigen kraan. Ruim 98% van je waterverbruik is onzichtbaar: het zit verborgen in de producten die je koopt - voeding, kleding en andere producten. Om dit watergebruik te meten en te kunnen vergelijken, is de watervoetafdruk ontwikkeld. Die laat zien dat voor 1 kilo rundvlees maar liefst 15.000 liter water nodig is. Een paar leren schoenen vraagt 8.000 liter water. Zo'n 80% van je water 'verbruik' je in het buitenland - vaak in landen waar zoet water schaars is. Daar zorgt het voor tekorten aan drinkwater en verwoestijning van de grond. Het watervraagstuk zal een van de grootste vraagstukken zijn waarmee de mensheid wordt geconfronteerd de volgende decennia.

Bereken jouw waterverbruik

Jouw eigen watervoetafdruk kun je bepalen op www.waterfootprint.org. Op de website vind je ook informatie over het waterverbruik per product en per land. Er zijn ook apps om je watervoetafdruk te berekenen.

Dossier Watervoetafdruk

Op Nudge vind je allerlei feiten, cijfers en praktische tips om je eigen watervoetafdruk te verkleinen.