Mondjesmaat krijgen we van de overheid meer ruimte voor recreatieve uitjes. Het kabinet wil vanaf 5 juni een aantal maatregelen versoepelen, waaronder culturele locaties vallen. De hoogste tijd voor Watereducatie.nl om een aantal van onze favoriete watermusea op een rijtje te zetten!

Het Waterliniemuseum

Het Waterliniemuseum in Bunnik geeft prachtig weer hoe water gebruikt kan worden en gebruikt is in de tijden dat Nederland zichzelf moest verdedigen. Het museum is gevestigd op Fort bij Vechten, één van de grootste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op deze plek komen de natuur en cultuur samen. Het museum biedt verder een rijke leeromgeving op het gebied van de waterlinie voor de groepen 7-8 en de klassen 1-2 van het Voortgezet Onderwijs. Leerlingen ervaren hoe Nederland water gebruikte als verdedigingsmechanisme en ze leren over de begrippen polders, Waterlinie en inundatie. De deuren van het Waterliniemuseum zijn per 9 juni weer geopend en de tickets zijn hier te reserveren.  

Het Maritiem Museum

Tijdens begeleide en onbegeleide lessen in het Maritiem Museum in Rotterdam beleef je met de klas de invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. Leerlingen van groepen 1 tot en met 8 duiken onder in verschillende eigentijdse tentoonstellingen of gaan zelf aan de slag in de dynamische museumhaven. Ook voor het Voortgezet Onderwijs heeft het Maritiem Museum verschillende tentoonstellingen beschikbaar. Voor de klassen 1 tot en met 4 VMBO en 1 tot en met 2 HAVO/VMBO is er een groot scala aan educatieve workshops en rondleidingen. Bij het Maritieme Museum kan je vanaf 5 juni weer terecht en tickets koop je uitsluitend online.

Museum Schokland

Midden op het voormalig eiland Schokland ligt Museum Schokland. Het gebied waarop het museum ligt is een Werelderfgoed van UNESCO, alleen daarom is het al een bezoekje waard. Deze bijzondere plek wordt al meer dan 10.000 jaar bewoond door mensen, waardoor je onder andere de rol van het water in de Nederlandse geschiedenis goed kunt ervaren. Met creatieve workshops voor zowel het Primair Onderwijs als het Voortgezet Onderwijs neemt het museum je mee in de bijzondere geschiedenis van dit lokale werelderfgoed. Het buitenterrein is al gedeeltelijk open en de heropening vindt plaats op 5 juni. Wil je het museum bezoeken? Bestel dat eerst even tickets.

watermuseum schokland

Nog meer watermusea bekijken? Watereducatie heeft een deel op de website staan. Verder zijn wij benieuwd naar jullie favoriete watermusea. Heb jij er één die nog niet in onze lijst staat? Neem dan contact met ons op zodat wij hem kunnen toevoegen!

Educatief aanbod