Watervoetafdruk3

We gebruiken allemaal water om te drinken, koken en wassen: direct watergebruik. Maar veel meer water is er nodig voor de productie van alledaagse consumptiegoederen zoals voedsel, papier, katoen etc., ofwel indirect watergebruik. De watervoetafdruk is een maat voor het watergebruik van een product, gemeten over de hele productieketen. De watervoetafdruk van een individu, gemeenschap of bedrijf is het totale volume aan zoet water dat wordt gebruikt om de goederen en diensten te maken die door het individu of de gemeenschap worden geconsumeerd of door het bedrijf worden geproduceerd.

Bereken jouw persoonlijke watervoetafdruk

Ga naar www.waterfootprint.org om jouw persoonlijke watervoetafdruk of waterfootprint te berekenen. Door jouw gemiddelde consumptie van verschillende producten in te vullen, wordt uitgerekend hoeveel kubieke meter water jij - direct en indirect - per jaar gebruikt. Deze website is in het Engels.

Consumptie en watergebruik

"De interesse in de watervoetafdruk komt voort uit de erkenning dat de gevolgen van de mens op zoetwatersystemen uiteindelijk allemaal kunnen worden teruggevoerd op consumptie en dat watertekorten en vervuiling beter kunnen worden begrepen en aangepakt door productieketens in hun geheel te bekijken,” zegt professor Arjen Hoekstra, bedenker van het watervoetafdruk-concept. "Waterproblemen zijn vaak nauw gerelateerd aan de structuur van de mondiale economie. Veel landen hebben hun watervoetafdruk tot in hoge mate ge-externaliseerd door waterintensieve goederen te importeren. Dit legt druk op de zoetwaterbronnen in de exporterende regio’s, waar mechanismen voor goed waterbeheer vaak ontbreken. Niet alleen overheden, maar ook consumenten, bedrijven en ngo’s kunnen een rol spelen in het bereiken van een beter beheer van onze waterbronnen.”

Meer over de watervoetafdruk

Ga voor meer informatie naar www.waterfootprint.org. Voor meer informatie in het Nederlands kun je terecht op de Belgische website www.watervoetafdruk.be.

Bron afbeelding: www.virtualwater.eu