Het vergroten van de biodiversiteit op scholen en het klimaatbestendig maken van schoolpleinen is op veel verschillende manieren mogelijk. Niet alleen het planten van verschillende bloemen en planten helpt hierbij, maar ook het aanleggen van een waterpartij op het schoolplein geeft een enorme boost aan de biodiversiteit en klimaatadaptatie rondom de school.

Groen of groenblauw schoolplein?

Steeds vaker hebben scholen en gemeentes het over groene schoolpleinen. Bij deze groene schoolpleinen hoort natuurlijk ook een waterpartij! Dit kan bijvoorbeeld een (kleine) vijver of waterpartij zijn. Hier komen allerlei vogels drinken en amfibieƫn en sommige insecten leggen hier hun eitjes in. Wanneer je niet genoeg ruimte hebt voor een vijver kan je kijken naar een grote ton of kuip die je kunt vullen met water en waterplantjes. Zo kan je zonder veel moeite en ruimte toch bijdragen aan een grotere biodiversiteit rondom de school.

Met deze kennis in het achterhoofd heeft het CITAVERDE College in Nederweert het ook aangepakt. Samen met het Eco-Schools is de school bezig om de school te verduurzamen en het schoolplein groener te maken: en het resultaat mag er zijn! Zo hebben ze een grote vijver aangelegd met een groot scala aan planten langs de oevers en pasten ze het schoolplein aan zodat het water beter kan weglopen. Naast al deze mooie aanpassingen is er aan de achterkant van de school een plek gemaakt waar eventueel overtollig water in weg kan lopen.

 water op school

De voordelen van meer groen en water op het schoolplein

Naast het stimuleren van de biodiversiteit heeft een groen schoolplein nog een aantal voordelen. Zo helpt een groen schoolplein bij de afvoer van het water, iets wat erg handig is met de steeds heftigere regenbuien tegenwoordig. Ook tijdens de warme dagen is een groen plein erg nuttig. Wanneer een plein namelijk vol ligt met tegels nemen deze tegels alle warmte op en houden deze vast en geven het vervolgens weer af. Dit zorgt voor extra warmte op de hete zomerdagen, iets wat je natuurlijk wilt voorkomen. Niet alleen temperatuur en waterafvoer zijn de voordelen van een groen schoolplein, ook heeft een groene omgeving een positief effect op de gemoedstoestand van leerlingen!

Wil jij nou ook meer groen en blauw op het schoolplein? Wordt dan ook Eco-School of kijk op NLvergroent.nl.