handen wassenDe richtlijn om tijdens de coronacrisis extra vaak je handen te wassen, zorgt niet voor een forse stijging van het waterverbruik. Dat blijkt uit gegevens van drinkwaterbedrijf Vitens. Het water dat nodig om onze handen vaker te wassen is maar een klein deel van het totale watergebruik. Daardoor heeft het nagenoeg geen invloed op het totale verbruik. Het overgrote deel van het drinkwater wordt gebruikt om te douchen, het toilet door te spoelen of voor de wasmachine.

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen raadt het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) aan om regelmatig handen te wassen. Blijf dus vooral het advies van de RIVM volgen.

Op maandag 16 maart zag Vitens juist wel opeens een sterke daling van het waterverbruik. Tijdens de tv-toespraap die premier Mark Rutte toen hield, halveerde het gebruik van water. Zeven miljoen mensen zaten toen aan de buis gekluisterd. De plotselinge afname van het waterverbruik leidde tot een drukverschil in de waterleidingen. Daardoor ontstond een lek in een leiding in de Havikerwaard, in Gelderland.

Bronnen: Tubantia, Drinkwaterplatform

Wil je ook tijdens de coronacrisis blijven leren over water? Bekijk dan het digitale lesmateriaal in ons overzicht!

 

  • Drinkwater

Educatief aanbod