Leer van alles over water tijdens de Wereld Water Challenge. Deze Challenge is een evenement opgezet voor de onderbouw van het voorgezet onderwijs (derde klas). Leerlingen bekijken verschillende 'Xperiences', oftewel doe-activiteiten die te maken hebben met watervraagstukken. Dit kan het fysiek droog maken van een polder zijn maar ook het bouwen van een brug van spaghetti. Dit jaar zal Madurodam het evenement huisvesten op vrijdag 1 november 2019. Een quiz laat leerlingen inzien dat waterschaarste opgelost kan worden door te praten met verschillende stakeholders. Inhoudelijk worden verschillende beroepen uitgelicht voor zowel het natuurprofiel als het maatschappij-profiel. Het bezoeken van de dag geeft leerlingen hulp bij hun profielkeuze doordat zichtbaar wordt in welke soorten beroepen je met ieder profiel terecht kunt komen.

Programma

Het programma bestaat uit een (optionele) gastles op school in week 43, en op 1 nov een excursie (1 uur) en bezoek aan de wereld water challenge (2uur). 

De gastles:

Vooraf het evenement zal een gastcollege op school gegeven worden. Dit wordt georganiseerd in samenwerking met WaterEducatie.nl en de Topsector Water & Maritiem ambassadeurs. Docenten kunnen in het aanmeldingsformulier aangeven welk vakgebied het beste aansluit bij de klas (mocht er voorkeur zijn). In de weken vooraf zal in overleg met de docent een datum en tijd gekozen worden voor een gastles bij hen op school.

De excursie:

Soms kan een opstelling niet verhuizen en is het beter om langs te gaan. Zo is het mogelijk een waterzuiveringsbedrijf van dichtbij te bekijken of een bezoek aan een werf. Sommige klassen zullen strijden met het water door een dijk met zandzakken te bouwen en andere bekijken het groenste huis van Nederland. De excursie wordt gekozen op basis van rijroute school-madurodam om zo min mogelijk reistijd te maken.

De WaterXperiences

De Wereld Water Challenge bestaat uit verschillende ‘WaterXperiences’ die de leerlingen uitdaagt om verder te kijken. Afgelopen jaren zijn verschillende opstellingen bedacht door vele bedrijven. Een waterquiz, een interactief waterspel, het bouwen van sonarbootjes, het spuiten van een tulpeneiland, het ontwerpen van een weerstation, debatteren over regelgeving in Europa. De dag kan vergeleken worden met een markthal waar bedrijven hun specialiteiten laten zien aan toekomstige waterambassadeurs. Aan de hand van een programmaboekje met vragen, komen de leerlingen langs eigen gekozen ‘Xperiences’.

Aanmelden

De dag is laagdrempelig en hanteert voor scholen uit een van de VO-HO netwerken, Globe scholen en Eco-Schools enkel een ‘no-show fee’. Andere scholen betalen 25% van de buskosten. Aanmelden en meer informatie op de website van de Wereld Water Challenge (voorheen Wereld Water College).

 

  • Gastlessen