Op 20 maart gaat de Landelijke Opschoondag van start. Op deze dag gaan we op pad om al het afval wat op straat, in het park of bij het strand ligt, op te ruimen. Deze dag wordt georganiseerd door Nederland Schoon en de Plastic Soup Foundation met als doel Nederland 100% zwerfafvalvrij te krijgen. Dat is fijn voor de uitstraling van de buurt, maar ook erg belangrijk voor de natuur en de gezondheid van dieren. Hoe zorg jij voor zwerfafvalvrij water? Zoek bij jou in de buurt naar een sloot, meertje, rivier of zee op loop/fietsafstand. Vraag – let wel op de coronaregels – jouw buren, ouders, vriend(in) of klasgenootje mee om met jou op pad te gaan. Neem een grote vuilniszak mee en handschoenen en… ready to go!

In actie voor het water

 Er zijn verschillende acties die je kunt ondernemen om het water zwerfafvalvrij te maken. Lees hier enkele voorbeelden en laat je inspireren:

  • Maak het water weer schoon: raap zwerfaval op bij sloten, meertjes, op het strand of bij rivieren.
  • Er zijn ook andere manieren om het water schoon te houden. Doe bijvoorbeeld een onderzoekje naar microplastics in huishoudproducten en cosmetica. Zijn er producten waar bij het gebruik onbewust microplastics in het water terecht komen?
  • Maak en verzin een online campagne op social media om iedereen op te roepen zijn/haar afval netjes weg te gooien om zo watervervuiling te voorkomen. Wat zijn jouw ideeën om mensen bewust te maken van hun invloed op schoon water?
  • Speurtocht: ga op zoek naar afvalbakken in de omgeving van water in jouw buurt. Neem een kaart, pen en papier mee en schrijf op waar afvalbakken staan. Vind jij dat het er te weinig zijn? Wees dan de held van jouw buurt: regel met jouw school een actie zodat er meer afvalbakken in de buurt komen!

zwerfafvalvrij water

Wat jij doet maakt verschil!

Met je eigen ogen kan je zien hoeveel je hebt betekent voor het water. Namelijk: al het afval wat jij straks hebt verzameld, ligt dan niet in het water maar mooi in de prullenbak. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer afval we samen kunnen verzamelen. Jouw inzet is dus onmisbaar. Laten we daarom met z’n allen op 20 maart ons beste beentje voorzetten voor het water.

Samen houden we het water schoon!

Deel met ons jouw foto’s van jouw/jullie avontuur. Wij zijn benieuwd naar jullie successen. Mail dit naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en misschien verschijnt jouw foto in onze volgende blogpost!