dutch junior water prize logo 350De Dutch Junior Water Prize gaat dit jaar naar twee leerlingen van het Haarlemmermeer Lyceum in Hoofddorp, Nikki van Haasteren en Elise Hornstra. Zij winnen de prijs met hun onderzoek naar het zuiveren van water met behulp van ‘biomimetica’. Dat maakte de jury afgelopen week bekend. De leerlingen vertegenwoordigen Nederland eind augustus Nederland tijdens de internationale finale.

De twee winnaars hoe water gezuiverd kan worden door middel van biomimetica. Biomimetica betekent dat de beste biologische ideeën in de natuur geïmiteerd worden om menselijke toepassingen uit te vinden: natuurlijke mechanismen worden zo afgekeken. Nikki en Elise probeerden verschillende natuurlijke filteringssystemen uitgeprobeerd om water te zuiveren. Zo onderzochten ze bijvoorbeeld hoe water gezuiverd wordt door een zogenoemd wetland, een watergebied met hoge biodiversiteit en veel waterplanten. De waterplanten zuiveren fosfaat en nitraat uit het water. De jury was onder de indruk van de goede en uitgebreide literatuurstudie die de leerlingen hebben uitgevoerd. De kennis uit de lieratuurstudie hebben ze vervolgens goed toegepast in hun experimenten.

Vanwege de maatregelen in verband met het coronavirus konden de leerlingen hun onderzoek niet 'live' presenteren aan de jury. In plaats daarvan maakten de negen deelnemende groepen een filmpje en werden ze via een videoverbinding geïnterviewd door de jury. Ook de internationale finale waaraan Nikki en Elise mogen deelnemen, de Stockholm Junior Water Prize (SJWP), wordt dit jaar digitaal georganiseerd.

Bron: Platform WOW

  • Drinkwater
  • Rioolwater