Feestelijke nationale kraanwater dagAfgelopen donderdag was het weer zover: Nationale Kraanwaterdag 2021. Ruim 210.000 leerlingen van basisscholen in Nederland deden hieraan mee. Dit werd feestelijk gevierd op scholen, zoals in Den Haag waar burgermeester Jan van Zanen persoonlijke langs een basisschool ging.

Gezond en lekker

Op deze dag staat kraanwater centraal. Leerlingen op basisscholen worden actief betrokken bij de urgentie van water, bijvoorbeeld met gastlessen van onder andere Vitens-mederwerkers worden de kinderen geïnspireerd en geactiveerd om kraanwater te drinken. Uit een poll van het jeugdjournaal bleek dat ruim 90% van de ondervraagde kinderen kraanwater lekker vindt. Toch wordt er gemiddeld per dag weinig kraanwater gedronken. 

Bewust omgaan met wate

Naast dat het gezond is, draagt het ook bij aan de verduurzaming van de wereld en bewustwording van hoe je omgaat met water. Water is schaars en hoe wij als mensen omgaan met water is daarom ook heel belangrijk.  

Ook dit jaar werden een aantal mooie initiatieven getoond rondom het thema kraanwater. Zo werd bijvoorbeeld een kraanwaterpaal op het schoolplein van basisschool 't Palet geïnstalleerd. Hier waren de leerlingen van de basisschool ‘t Palet ook erg blij mee. Tijdens een gastles leerden de leerlingen hoe kraanwater tot stand komt. 

Meer doen met water 

Ben je als leerkracht ook geïnteresseerd in een gastles over water? Boek dan ook een gastles van een getrainde waterprofessional. Of bekijk al het lesmateriaal dat watereducatie.nl biedt over drinkwater, waterveiligheid, waterzuivering en klimaatadaptatie.