logo world fish migration dayOp 16 mei 2020 is het World Fish Migration Day. Op die dag vraagt World Fish Migration Foundation aandacht voor vrij stromende rivieren waardoor vissen zich vrij kunnen bewegen. Dit is belangrijk voor het voortbestaan van vele soorten, omdat de paaigronden waar ze zich voortplanten vaak stroomopwaarts liggen. In aanloop naar de die dag is een vistekenwedstrijd gerorganiseerd.

Obstakels

Deze trektocht wordt nu vaak belemmerd door dammen en sluizen, waardoor veel vissoorten met uitsterven worden bedreigd. Ook hebben deze obstakels grote gevolgen voor de flora en fauna rondom de rivieren. Trekvissen zijn een cruciale schakel in de voedselketen en spelen een belangrijke rol bij het creëren van gezonde en productieve riviersystemen.

Om het bewustzijn hierover te vergroten coördineert de World Fish Migration Foundation elke twee jaar de World Fish Migration Day. World Fish Migration Day is een eendaagse wereldwijde viering om het publiek meer inzicht te geven in het belang van trekvissen en vrij stromende rivieren.

Vistekenwedstrijd

Een vistekenwedstrijd is één van de activiteiten in het kader van World Fish Migration Day. De vistekenwedstrijd wordt georganiseerd voor kinderen in de leeftijdscategorieën 5-11 jaar oud en 12-18 jaar oud. Kies een vis uit de lijst om te tekenen, bijvoorbeeld een forel, zalm, aal of steur en stuur je tekening (tezamen met het deelnameformulier) uiterlijk 30 april per mail (scan of foto) op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kijk voor de spelregels en meer informatie op: https://www.worldfishmigrationday.com/fish-migration-award

Winnaars van de Fish Migration Award worden bekendgemaakt op World Fish Migration Day, 16 mei 2020 op StateFishArt.org.

Een evenement organiseren of eraan deelnemen?

Op 16 mei zelf organiseren duizenden organisaties, scholen, aquaria, dierentuinen en gemeenschappen hun lokale evenementen om mensen te informeren en te enthousiasmeren over trekvissoorten en onze collectieve afhankelijkheid van gezonde vrij stromende rivieren. Voorbeelden van evenementen zijn: documentaires op groot scherm, vistelling, visvrijlating, vismonitoring, rivier schoonmaakacties, vistekenwedstrijd, kanotochten en allerhande buitenactiviteiten. Wil je meedoen aan een evenement of zelf een evenement organiseren? Kijk op worldfishmigrationday.com of stuur een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Visserij
  • Oceanen