Weet jij hoe het riool onder je voeten eruit ziet? 

20181216 Nederlands Watermuseum kijkje in het riool

Op zondag 16 december heb je bij het Nederlands Watermuseum de kans om te zien wat er allemaal in het riool gebeurt. Van 13:00 u tot 15:00 uur ben je als museumbezoeker welkom om een kijkje nemen in het riool. Door plaats te nemen in de rioolinspectiewagen zie je de beelden die de speciale robotvideocamera in het riool maakt. Erik Laurentzen, ‘chef riool’ van de gemeente Arnhem, en rioolinspecteur Joris zijn aanwezig om al je vragen over het riool te beantwoorden.

Ook is in het museum tot en met 14 februari de reizende tentoonstelling “Het riool leeft” te zien, aangevuld met informatie over het  150 jaar oude  ‘hoofdriool’ van Arnhem dat de gemeente op dit moment innovatief restaureert.

Het riool is één van de belangrijkste ontwikkelingen geweest voor de gezondheid van de mens. Zonder een riool verspreiden ziekte verwekkers en bacterien zich snel door de samenleving. Het riool in Nederland is heel goed ontwikkeld, maar ook kwetsbaar. Want wat mag er allemaal in? Eigenlijk alleen poep, plas en wc-papier. En in ieder geval geen frituurvet of vochtige doekjes, daar krijgen we verstopping van.