Watereducatie - Hét platform voor water en onderwijs

  • Provincie: Heel Nederland
  • Basisonderwijs: Groep 7, Groep 8

Speciaal voor groepen 7/8 heeft het WaterLab een lespakket ontwikkeld om mee te helpen bij het onderzoek ‘Check de Stadsvergroening’. Je doet in de omgeving van de school metingen aan wateroverlast en geeft de data online aan het WaterLab door. De aanvullende, vakoverstijgende lessen brengen de leerlingen in contact met onderzoekend leren, wetenschappelijk denken, aardrijkskunde, biologie en rekenen. Samen vormen deze een tijdsbesteding van ongeveer 6 uur (drie keer een les van 2 uur). 

Nederland raakt door verstedelijking steeds meer betegeld. Doordat er steeds heftigere buien vallen, krijgen we hierdoor vaker te maken met wateroverlast. Grijze gebieden groen maken, kan helpen om die wateroverlast tegen te gaan. Helaas weten we nog niet precies op welke plekken vergroenen het beste helpt. Dat wil het WaterLab, samen met Hoogheemraadschap Delfland, in kaart brengen. En daar hebben ze zoveel mogelijk hulp bij nodig! 

Citizen Science

Het WaterLab doet dit door middel van citizen science: een onderzoek waarbij iedereen mee kan helpen door mee te denken en data te verzamelen. De data die je verzamelt en doorgeeft, komt in de online database van het WaterLab te staan en kan daar door iedereen bekeken en gebruikt worden. Je kunt ook je eigen resultaten vergelijken met die van anderen. Wanneer het WaterLab genoeg data heeft verzameld, kunnen ze die vergelijken met de database die Hoogheemraadschap Delfland zelf al heeft. De database van Hoogheemraadschap Delfland bevat namelijk niet veel details over privé-grond. De data die jullie verzamelen kan daar een goede aanvulling op zijn!

Projectkisten

Naast het digitale materiaal heeft het Science Centre Delft gratis projectkisten ontwikkeld waarin vrijwel al het materiaal zit om met ongeveer 28 jonge onderzoekers aan de slag te gaan. Wil je een projectkist lenen of meer informatie? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De aanvullende lessen zijn optioneel, vrij online toegankelijk en er zijn geen kosten aan verbonden.

Doelgroep

Het lespakket is ontwikkeld voor groepen 7/8 van het basisonderwijs.

Meer informatie en deelnemen

Meer informatie op: https://www.tudelft.nl/scd/waterlab/doe-mee-aan-onderzoek/project-2-check-de-stadsvergroening/