Watereducatie - Hét platform voor water en onderwijs

  • Provincie: Heel Nederland, Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland
  • Voortgezet onderwijs: Havo 3, Vwo 3

In de lesmethode Hoogwater op het schoolplein leren leerlingen van 3 HAVO en VWO alles over de oorzaken en gevolgen van overstromingen in hun eigen omgeving.

In 6 lessen leren leerlingen alles over de oorzaken en gevolgen van overstromingen in hun eigen omgeving, en hoe de overheid overstromingsrisico’s probeert te verkleinen. Daarnaast is er aandacht voor het eigen handelen. Leerlingen leren wat ze moeten doen als er daadwerkelijk een overstroming plaatsvindt, en hoe ze zichzelf daarop kunnen voorbereiden.

Het bijzondere aan de methode is de regionale insteek. De oorzaak, verloop en gevolgen van overstromingen verschillen van gebied tot gebied.Het lesmateriaal is per waterschap geordend. Voor verschillende waterschappen is het materiaal verder onderverdeeld in deelgebieden. In de methode onderzoeken leerlingen zo alle aspecten van overstromingen in hun eigen omgeving.

Naast de materialen voor 6 lessen is er een veldwerkopdracht, onderzoeksopdracht en twee groepsopdrachten.

Doelgroep

De lesmodule over overstromingen is bedoeld voor 3 HAVO en 3 VWO.

Download het lesmateriaal

Download het lesmateriaal via waterophetschoolplein.nl.