bathroom black and white drops 67184 comprMinder water, hoe dan?

Op 31 oktober is het Wereld Bespaardag. Je kunt op deze dag natuurlijk geld besparen, maar heb je er al aan gedacht om water te besparen?

Kraanwater is waardevol

Drinkwater in Nederland is schoon en veilig voor de gezondheid. Het zuiveren van water en zorgen dat het bij jou thuis uit de kraan komt, kost wel energie. Dat is het waard: schoon drinkwater is een eerste levensbehoefte. Maar waarom zou je meer kraanwater gebruiken dan je nodig hebt? Er zijn veel manieren om op water te besparen en toch nog comfortabel te leven.

Minder water, net zoveel comfort

Het grootste waterverbruik in huis vindt plaats in de badkamer en de keuken. Met een waterbesparende douchekop gebruik je maar half zoveel water terwijl je toch onder een fijne straal staat. Je kunt ook een perlator op het uiteinde van de kranen schroeven zodat er lucht wordt toegevoegd aan de waterstraal: je gebruikt dan minder water maar de straal is net zo krachtig. Bovendien spettert het minder.

Minder water, zelfde resultaat

Voor de wc kun je kiezen voor kleinere spoelbak (van 6 liter i.p.v. 9 liter) met spoelonderbreking en met een knop voor weinig of voor veel doorspoelen. Vroeger maakten we zelf een kleinere spoelbak met een baksteen in. Dat scheelt je 2 liter per spoelbeurt. Je kunt natuurlijk ook lekker onder de douche plassen, zodat je de wc een keertje minder hoeft door te spoelen!

Minder water, net zo schoon

Afwassen in een teiltje kost minder water dan het helemaal vullen van de gootsteen en je kunt nog eens iets in de gootsteen kiepen zonder dat je afwaswater meteen vies is. Afwassen onder de lopende kraan is zuinig als het echt maar 1 mes is, maar doe je dat 10 keer per dag, dan niet meer. Test maar: doe de stop erin terwijl je onder de lopende kraan afwast en zie hoeveel liter je opvangt. De afwasmachine is trouwens het aller zuinigst, mits je hem alleen gebruikt wanneer hij goed volgepakt is.

Regenwater

Er zijn ook momenten dat het juist ontzettend hard regent. Als je dit water opvangt, kun je het later weer gebruiken om de auto of ruiten te wassen en de planten water te geven. Je kunt zelfs je wc doorspoelen met regenwater.

Gratis gastles van Vitens

Vitens is met 5,5 miljoen klanten het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. Jaarlijks wordt er 330 miljoen kubieke meter kraanwater geleverd. Dit stroomt door wel 49.000 km waterleiding. Dat is meer dan de omtrek van de aarde! Vitens wil zijn kennis over kraanwater graag delen. Wil je bij jou op school meer te weten komen over kraanwater? Kijk dan op www.kraanwaterschool.nl of jouw school in een Vitens regio valt en boek een gratis gastles!