181107 KRAANWATERSCHOOL 24Ruim 340 basisscholen en 640 klassen in Nederland deden woensdag 7 november mee aan Kraanwaterdag. Deze dag wordt jaarlijks door waterbedrijf Vitens georganiseerd voor alle basisscholen in de provincie Friesland, Overijssel, Utrecht, Gelderland en Flevoland.

Marike Bonhof, lid directie Vitens: “Op Kraanwaterdag willen we scholen stimuleren om wekelijks op een vast dag kraanwater te drinken. Het drinken van kraanwater is lekker en gezond voor kinderen en draagt bij aan het verminderen van de afvalberg”.

Patroon doorbreken met een Kraanwaterdag

Kinderen krijgen vaak pakjes met zoete dranken mee naar school. Kinderen lusten in principe gewoon water, maar het wordt lastiger als klasgenootjes wél limonade of sap mee krijgen. Uit Europees wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderen in Nederland 0,6 liter frisdrank per dag drinken. Met de invoering van een Kraanwaterdag wordt dit patroon minimaal één dag per week doorbroken en wordt kraanwater gemeengoed op school.

181107 KRAANWATERSCHOOL 21Opening Kraanwaterdag Almere

Kraanwaterdag werd dit jaar feestelijk geopend bij basisschool De Omnibus in Almere. Alle 525 leerlingen werden bij de start van ochtend ontvangen op het schoolplein. De directeur van de school, Elies Kok opende samen met Marike Bonhof en Hilde van Garderen, wethouder van de gemeente Almere, Kraanwaterdag. Na een zing en dans optreden van de leerlingen werd de “wij zijn kraanwaterschool” sticker geplakt bij de ingang van de school. Want ook na Kraanwaterdag gaat deze school elke woensdag kraanwater drinken. Als klapper op de vuurpijl verzorgden 11 Vitens gastdocenten, voorafgaande aan de quiz, aan 22 klassen bij de Omnibus een kraanwaterles.

Dylan Haegens maakte trending kraanwaterchallenge

Speciaal voor Kraanwaterdag heeft Dylan Haegens, een van Nederlands grootste YouTubers, een kraanwaterquiz en een kraanwaterchallenge gemaakt. De quiz werd door alle 640 klassen gespeeld op het digibord. Daarna werd de challenge bekeken. Deze staat nu ook op zijn YouTube-kanaal ‘Team Dylan Haegens’.

Het winnende tappunt ging naar Leeuwarden

Onder de deelnemende scholen heeft Vitens één watertappunt verloot voor op het schoolplein en tien klassen konden doppers winnen met de tekst ‘Kraanwater graag’. Het tappunt is gewonnen door basisschool Het Palet uit Leeuwarden. Kijk voor de winnaars van de doppers op de Facebook- of Instagrampagina van ‘Kraanwaterschool’

181107 KRAANWATERSCHOOL 25Meer leren over kraanwater

Dit jaarlijks terugkerend fenomeen maakt onderdeel uit van het ‘Kraanwaterschool’ programma. Op die manier enthousiasmeert Vitens basisscholen om kraanwater te drinken, kraanwaterlessen te geven, gastlessen aan te vragen en tappunten te installeren. Kijk voor meer informatie op www.kraanwatergraag.nl