directions gender outdoors 88808Op 19 november is het Wereldtoiletdag. Je staat er niet eens bij stil hoe luxe het eigenlijk is dat we in Nederland allemaal een eigen wc hebben en dat bijna ieder huishouden is aangesloten op ondergrondse riolering. Riolering wordt ook wel de belangrijkste medische doorbraak van de afgelopen 200 jaar genoemd. Zonder riolering of met een open riool is er vrij spel voor verspreiding van ziekteverwekkers uit bijvoorbeeld ontlasting en sterven er veel meer mensen aan ziektes als diarree, dysenterie, difterie, cholera, geelzucht en worminfecties.

Even naar de wc!

Op verschillende plekken in de wereld is de ontwikkeling van riolering en wc’s verschillend verlopen. Er zijn toiletten waar het geproduceerde blijft liggen, zoals in een latrine, ook wel bekend als de poepdoos, waarin het resultaat van de toiletgang in het gunstigste geval wordt bedekt met aarde. Ook in een chemisch toilet, zoals in de caravan of als huurtoilet op evenementen, blijven poep en plas liggen totdat je hem leegt. Net als in een composttoilet, waar het afval wordt omgezet naar bruikbare compost die je in je eigen tuin kunt gebruiken. En dat schijnt niet te stinken....

Water toilet

Er zijn ook verschillende soorten toiletten ontstaan waarbij het afval met water naar het riool spoelt. Sommige gebruiken heel weinig water, zoals het vacuumtoilet dat je in trein en vliegtuig tegenkomt. En andere juist weer erg veel, zoals bijvoorbeeld het douchetoilet dat na afloop je billen schoonspoelt (net als bij een bidet). Toiletten die doorspoelen met een ‘normale’ hoeveelheid water, zijn er ook weer in verschillende modellen, waarvan wij vooral de zit-wc kennen. In andere landen kennen ze het hurktoilet. Vroeger kwam je ze vaak in Frankrijk tegen langs de snelweg. Je moet daar flink moeite doen om níet op je eigen tenen te plassen en goed oppassen dat je niet kleddernat wordt van het doorspoelen!

Blijven ontwikkelen

Ook tegenwoordig gaat de ontwikkeling van wc’s, riolering en afvalwaterzuivering nog verder. Waterschappen onderzoeken hoe afvalwatersystemen (wc én alles wat daarna komt) zo zuinig mogelijk met water kunnen omgaan, zonder te gaan stinken. En hoe energie en grondstoffen zo goed mogelijk uit het afvalwater kunnen worden teruggewonnen. Kijk bijvoorbeeld naar dit artikel van de Stowa over circulaire economie en de afvalwaterketen. 

Hoe gezond ben jij?

Over wat we op de wc doen, praten we niet zoveel. Terwijl poep juist veel informatie geeft over hoe het met je gaat! Check bijvoorbeeld eens hoe gezond je bent met de poepwijzer van de Maag Lever Darm Stichting. Het is ook belangrijk hóe je poept. In een hurkende houding maak je de weg vrij voor de poep om zo makkelijk mogelijk je lichaam te verlaten. Als je ‘goed’ poept, krijg je minder last van aambeien en andere ongemakken. Dus is zo’n hurktoilet eigenlijk toch zo gek nog niet!

Meer weten?

Wil je meer leren over toiletten en alles wat daarbij komt kijken? Stichting Rioned heeft een lespakket voor de basisschool “Over de pot en de put”. Je kunt het hier bekijken.