20181107 KraanwaterdagOp woensdag 7 november is het Kraanwaterdag. Voor veel scholen aanleiding om één dag met alle leerlingen en docenten alleen kraanwater drinken. En al heel veel scholen doen dat al standaard één dag in de week! Dit zijn de kraanwaterscholen van Nederland. Maar waarom doen zij dat eigenlijk?

Kraanwater: goed voor de hersens

In kraanwater zit geen suiker of cafeïne en het is goed voor je hart, hersenen, stofwisseling en alertheid en het voorkomt hoofdpijn. Ook kun je je langer en beter concentreren, volgens leerkrachten. Water heeft dus allerlei voordelen, zeker voor kinderen. Bovendien is kraanwater nagenoeg gratis en vrijwel eindeloos beschikbaar.

Overigens boffen wij in Nederland. Ons drinkwater is van hele goede kwaliteit en wordt strenger gecontroleerd dan flessenwater of welk voedsel dan ook. Bacteriën en virussen worden in de zuiveringsfabriek onschadelijk gemaakt door UV-licht of ozon en daarom zit er geen chloor in ons drinkwater. Het water smaakt dus lekker neutraal. In het kraanwater in bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje zit wel chloor, en dat proef je! Dit water kun je echter wel veilig drinken.

Drinkwater in Nederland

Ons drinkwater komt gelukkig ‘gewoon’ schoon en veilig uit de kraan. Het wordt uit het grondwater opgepompt, gezuiverd en via de waterleiding naar onze huizen gebracht. Ons leidingstelsel is goed onderhouden en daardoor zijn er maar zelden lekkages waar bacteriën en andere vervuiling doorheen zouden kunnen komen. Drinkwater kun je ook maken uit oppervlaktewater of uit regenwater. Het kost echter meer geld en moeite om dat water van voldoende kwaliteit te krijgen dus dat doen we in Nederland bijna niet.

10% geen water

Er zijn ook mensen die geen toegang hebben tot schoon en veilig drinkwater. Dit geldt voor ongeveer 10% van de wereldbevolking, vooral in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Deze mensen kopen water in flessen of drinken oppervlaktewater. Soms zuiveren zij dit (door het te koken bijvoorbeeld), meestal drinken ze dit ongezuiverd, met als gevolg een hoge sterfte door diarree. In Nederland zijn allerlei bedrijven (Dopper, Vitens, Earth Water, Join the Pipe, etc) die schoondrinkwatervoorzieningen opzetten in landen met slechte watervoorzieningen.

Kraanwaterdag

Doe ook mee met Kraanwaterdag! Kies vanaf nu één dag per week voor water als je dorst hebt. Wat dacht je van Maandag-Kraandag? Of Zaterdag-Waterdag? Of donderdag – gezonderdag? Nog leuker: doe mee met de hele klas of zelfs de hele school! Je kunt als school ook officieel Kraanwaterschool worden, met de kraanwaterdag ben je al goed onderweg. Voor de rest van de voorwaarden, kijk op www.kraanwaterschool.nl

Op Kraanwaterdag op 7 november kunnen scholen onder andere meedoen met spetterende activiteiten van Vitens. Wil je graag meer leren over water, kijk dan eens naar de lessen (met name voor groep 6 en 7) op https://www.kraanwaterkennis.nl/interactieve-lessen/. Je kunt ook een gastspreker vragen om iets te komen vertellen over zijn/haar baan in de Nederlandse watersector, op excursie naar een pompstation of (als je een middelbare school bent) mee doen aan het Wereldwatercollege.