Gastles Vitens 14 septemberVitens maakt 350 miljard liter kraanwater per jaar. Eén liter kraanwater kost maar 0,0010 cent. Leerlingen van de Koningin Wilhelminaschool in Leeuwarden kregen geen genoeg van dit soort feitjes tijdens de gastles dat Marike Bonhof, lid van de directie van Vitens, vrijdag 14 september gaf.

De Koningin Wilhelminaschool is een zogeheten Kraanwaterschool. Daarmee draagt de school uit dat ze bewust omgaat met de gezondheid van kinderen en het milieu. Een Kraanwaterschool houdt onder meer een Kraanwaterdag. Dat houdt in dat iedereen op school tenminste op die dag alleen kraanwater drinkt. We hopen dat scholen vervolgens dit initatief wekelijks op een vaste dag gaat voortzetten. 7 november is het weer Kraanwaterdag. Een Kraanwaterschool vraagt ook een gastles aan over kraanwater. Dit laatste bracht Marike Bonhof naar de basisschool Leeuwarden.

Enorme getallen

Ze vertelde over allerlei aspecten met betrekking tot het winnen van water, en over de eigenschappen van kraanwater. Hoewel het soms een technisch verhaal was, luisterden de kinderen geboeid naar haar verhaal. Dat er 350 miljard liter water wordt gewonnen en via 48.000 kilometer aan leidingen bij 5,7 miljoen klanten uit de kraan komt, deed de monden openvallen.

Ook dachten ze enthousiast mee over de vraag hoe je water kunt besparen. Korter douchen en minder in bad, of regenwater gebruiken voor het besproeien van de tuin, waren enkele antwoorden die werden gegeven. Toen iemand vroeg of het water ook op kan raken, verwees Bonhof naar de droge zomer van dit jaar. ,,Water raakt niet op, maar het is wel goed om er zuinig op te zijn.”

Proefjes

De les werd afgesloten met twee proefjes die de leerlingen met veel enthousiasme uitvoerden. Ze hielden een speciaal stripje kort in het kraanwater. Vervolgens veranderde de kleur van dit stripje. De ene proef was bedoeld om de zuurgraad te meten, de ander om de hardheid te bepalen. In beide gevallen sloeg het stripje goed uit; een teken dat het water precies de juiste hardheid en zuurgraad had.

Bonhof zei tot besluit dat iedereen er iets aan kan doen om het grondwater schoon te houden. ,,Als we met z’n allen zuinig zijn, en ervoor zorgen dat er zo min mogelijk vervuilende stoffen in de grond belanden, kunnen we in de zomer watergevechten houden en gezond en schoon kraanwater blijven drinken.”

20181107 KraanwaterdagKraanwaterdag - 7 november 2018

SCHRIJF JOUW KLAS IN VOOR KRAANWATERDAG

Inschrijven kan t/m vrijdag 2 november

Doet jouw school mee aan de 4e editie van Kraanwaterdag op woensdag 7 november 2018? Kraanwaterdag is dé dag waarop we aandacht vragen voor het drinken van kraanwater op basisscholen. Meedoen is leuk en leerzaam en bovendien maakt jullie school kans op een watertappunt voor op het schoolplein gesigneerd door YouTube-ster Dylan Haegens. Wacht niet en meld jouw klas kosteloos aan via de website www.kraanwaterschool.nl

Gastles

Dat Marike Bonhof als directie van Vitens een gastles kwam geven was natuurlijk extra speciaal. Maar er zijn nog veel meer medewerkers van Vitens die graag gastlessen komen geven. Wat dacht je van de monteur die een nieuwe watermeter komt installeren? Of de communicatiemedewerker die een week lang storingsdienst heeft en dan verantwoordelijk is voor alle communicatie als er een lekkage is? Ook zin in een gastles van Vitens? Kijk op www.kraanwatergraag.nl of jouw school in de Vitens regio valt en boek een gratis gastles!