Waterdiertjes dag comprimeerdOp 4 oktober is het Nationale Waterdierendag. Super leuk natuurlijk, maar welke waterdiertjes zijn er eigenlijk allemaal? Vang waterdiertjes met de klas, zoek in de app op welke het is en geef je telling door via de website www.waterdiertjes.nl. De gegevens worden gebruikt door onderzoekers en waterschappen uit het hele land!

Waterdiertjes-telling

Dit onderzoeksproject is voor iedereen bedoeld die mee wilt helpen de biodiversiteit van ons water in kaart te brengen. De klas, of jij met je vriendjes en je ouders, of met je broertjes en zusjes vangen waterdiertjes en jullie geven ze door via de website www.waterdiertjes.nl (die werkt als een soort app). 

Lesmateriaal

Bij de website www.waterdiertjes.nl is ook lesmateriaal ontwikkeld. Hiermee ontwikkelt je klas onderzoeksvaardigheden en denken ze na over wat de waterkwaliteit allemaal beinvloed en hoe dat met elkaar in evenwicht is. Het lesmateriaal is te vinden op: www.globenederland.nl/waterdiertjes. Neem je klas en schepnetten mee en doe mee met de waterdierendag op 4 oktober! Het uitvoeren van het project met je klas is het gehele jaar mogelijk. Je kunt er zelfs een terugkerend project van maken waarbij je met je klas kijkt hoe je verschillende beestjes in verschillende hoeveelheden vindt in verschillende seizoenen. Of je gaat elk jaar met een nieuwe klas naar dezelfde plek en kijkt hoe dat jaar na jaar verandert. Mogelijkheden genoeg!

Help de wetenschap en het waterschap!

Binnen dit project worden waterdiertjes gevangen en doorgegeven via de website. De verzamelde gegevens worden gebruikt door onderzoekers van Wageningen UR en waterschappen door het hele land. Met name van kleine wateren in de stedelijke omgeving is nog weinig bekend over de biodiversiteit. Het vangen van waterdiertjes is dus niet alleen maar leuk en leerzaam, maar wordt ook zeer gewaardeerd om de biodiversiteit en kwaliteit van het water in Nederland in kaart te brengen.

Nationale Week van de Biologie

Van 1 okboter tot en met 7 oktober is het Nationale Week van de Biologie! In deze week worden allerlei gekke, leuke en unieke activiteiten rondom biologie georganiseerd. En zo ook de Nationale Waterdierendag! 

Meer weten en mee doen?

https://www.weekvandebiologie.nl/activiteiten/