9 juni slootjesdag comprimeerd“Meneer, we hebben een heel bijzonder exemplaar!”

Op vrijdag 8 juni vond om 10:30 de aftrap plaats van het landelijk IVN slootjesonderzoek. Zestig kinderen van basisschool Sint Augustinus hebben onder leiding van bevlogen IVN’er Lidy waterbeestjes gevangen en geteld. Diverse media, zoals Hart van Nederland en NPO Radio 1 hebben deze waterpret vastgelegd.

“Hoe zou het zijn als ik zo’n beestje was? Ik ga nu wel voorzichtiger om met de sloot.”

De regen aan het einde van de ochtend mocht de pret niet derven. De leerlingen waren enthousiast aan het scheppen en waren nieuwgierig naar wat voor beestje ze precies hadden gevangen. Gelukkig stonden de experts van het Nederlands Instituut voor Ecologie en IVN vrijwilligers klaar om antwoord te geven op al hun vragen. Gewapend met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten werd er een hele nieuwe onderwater wereld ontdekt. Samen met het Nederlandse Instituut voor Ecologie en Hoogreemraadschap Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en NIOO-KNAW hebben we dit kunnen realiseren – iedereen hartelijk dank!

Slootjesonderzoek in Hart van Nederland: https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2018/is-het-water-in-onze-slootjes-nog-wel-gezond/

*In Nederland ligt meer dan 300.000 kilometer aan sloten. Maar hoe gezond zijn die sloten nou eigenlijk? IVN Natuureducatie, waterschappen en de wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) proberen deze vraag te beantwoorden. Zo weten we hoe het ervoor staat in Nederland, waar eventueel actie nodig is en wat voor soort actie. NIOO-KNAW verwerkt alle verzamelde data en verwerkt dit in een rapport dat later dit jaar gepubliceerd wordt.