Nationale romeinenweek vondstenVan 28 april tot en met 6 mei 2018 vindt de vijfde editie van de Nationale Romeinenweek plaats. Een week die volledig in het teken staat van de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland, met dagelijks vele tientallen activiteiten en evenementen voor jong en oud. Dit jaar extra speciaal want Rijkswaterstaat heeft bij de verbouwing van knooppunt Ressen, net iets ten noorden van Nijmegen de resten van grafheuvels gevonden uit de Romeinse tijd. En aangezien er voor zover bekend geen grote Romeinse stad daar in de buurt lag duidt dat op de aanwezigheid van een Romeinse villa in de buurt.

Grafkisten

De Romeinen cremeerden hun doden. Daarna begroeven ze de crematieresten samen met grafgiften in een grafveld, dat bestond uit opgeworpen grafheuvels. In totaal hebben de archeologen in Bemmel 48 graven ontdekt. In zes van deze graven zijn tufstenen askisten gevonden, waarvan er vier volledig behouden zijn gebleven. Het is voor het eerst in Nederland dat er zo veel askisten op één plek zijn aangetroffen. Daarnaast zijn de grafgiften bijgezet in speciaal getimmerde grafkamers en niet in simpele kuilen, zoals in de meeste gevallen gebruikelijk was.

Te zien in Bemmel 27, 28 en 29 april

Op 27, 28 en 29 april 2018 zullen een aantal stukken in Bemmel gepresenteerd worden aan het publiek tijdens de Romeinenweek. Voor meer informatie over wat er precies gevonden is, klik hier. Fun fact: naast knooppunt Ressen ligt het dorpje Klein Rome. Dus wellicht hadden we het wel kunnen weten dat dit hier lag!

Romeinenweek

Verder is er tijdens Romeinenweek nog vanalles te doen rondom de geschiedenis van de Romeinen in Nederland. Bezoek het Archeon om je een dagje in de Romeinserijk te wanen, ga op archeologische fietstocht in Leeuwarden of bezoek de Romeinse hortus van Villa Proosdij. Er is nog veel meer te doen. Kijk voor een volledig overzicht op https://www.romeinen.nu/