Boek dijkwerkers

Volgende week verschijnt een bijzonder leesboek over water voor de jeugd vanaf 9 jaar. Dijkwerkers en Darinkdelvers, het grote geschiedenisboek over de strijd van Nederland tegen het water gaat over grote en kleine helden die betrokken waren bij de strijd tegen het water.

Waar een klein land groot in kan zijn

Vanaf het moment dat de eerste bewoners zich in Nederland vestigden, begon de strijd tegen het water. De zee liet zich niet tegenhouden; geen eeuw ging voorbij of duizenden mensen verdronken of raakten huis en land kwijt door grote overstromingen. En zo worden in dit boek spannende verhalen over dijkdoorbraken en alles verzwelgende overstromingen afgewisseld met die over de heldhaftige aanleg van onmogelijke waterwerken.

Wat zijn darinkdelvers?

Het boek begint in de 13e eeuw, met de vriendschap tussen een bierbrouwer uit Zeeland en een Noord-Hollandse dijkgraaf. Door de eeuwen heen blijken hun nakomelingen steeds betrokken bij de aanleg van grote waterwerken. De verhalen gaan over ambitieuze Hollandse graven die dijken willen aanleggen, tegenover Zeeuwse darinkdelvers die leven van de zoutwinning en hun eilanden afgraven tot ze onder water staan. Over ruwe dijkwerkers die om de haverklap met elkaar op de vuist gaan, over vooruitstrevende ingenieurs en protesterende boeren en vissers.

Je leest hoe rond Alkmaar meren werden drooggelegd, hoe bij Haarlem de grootste stoommachine ter wereld werd gebouwd, hoe de Amsterdamse haven van de ondergang werd gered, de Afsluitdijk bijna door een draaikolk werd verzwolgen, en hoe rebellerende jongeren Rijkswaterstaat dwongen om een wonder te verrichten.

Feit en fictie

De auteur, jeugdboekenschrijver Peter Smit, voelt zich duidelijk thuis in dit onderwerp en weet op boeiende wijze te vertellen over de moeilijkheden die werden ondervonden, het technisch vernuft en de uitvindingen die eraan te pas kamen en over de durf en het pionierswerk van de Nederlanders. Gaandeweg wordt duidelijk waarom tegenwoordig overal ter wereld Nederlandse waterbouwkundigen ingezet worden voor de aanleg van grote waterwerken.

De verhalen zijn prachtig in kleur geïllustreerd door Fred Marchall en er staan verduidelijkende kaarten in het boek van de hand van John Rabou. Dijkwerkers en darinkdelvers is een leerzaam boek vol indrukwekkende verhalen die je niet meer vergeet.

Dijkwerkers en Darinkdelvers verschijnt bij Scala leuker leren waar eerder Het Grote Geschiedenisleesboek – de hele geschiedenis als een spannend verhaal – is verschenen.

Peter Smit Dijkwerkers en darinkdelvers – Het Grote Geschiedenisboek over de strijd van Nederland tegen het water

ISBN 9789491263514 gebonden, 184 pagina’s  € 15,95