Ernst’s OnderWaterWereld

Locatie:
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Ernst is ecoloog bij een waterschap, het Hoogheemraadschap van Delfland. In zijn serie Ernst’s OnderWaterWereld verteld hij over het leven in, op en langs het water, en wat het waterschap daar allemaal voor werk aan doet. In korte filmpjes gaat hij in op allerlei onderwerpen, en haalt daarbij het leven onder water naar boven.

De filmpjes zijn interessant voor jong en oud.

Alle filmpjes zijn te vinden op het YouTube kanaal van Ernst’s OnderWaterWereld. Hier komen regelmatig nieuwe filmpjes bij.

Kijk hier voor Ernst's OnderWaterWereld YouTube kanaal. 

Onderwerpen

#1 Amerikaanse rivierkreeften

Op steeds meer plekken in Nederland zijn rivierkreeften uit Amerika te vinden. Hoe zijn ze hier gekomen, en wat betekent dat voor het onderwaterleven? 

Klik hier.

#2 Steekmuggen

Iedereen kent ze wel, die vervelende zoemers die je ’s nachts komen steken: steekmuggen! Vaak wordt gedacht dat hun larfjes vooral in de sloot leven. Maar is dat wel zo?

Klik hier.

#3 Aziatische duizendknoop

Ze zijn veel in het nieuws de laatste tijd: Japanse duizendknoop en zijn verwanten. En niet onterecht, want met hun sterke wortelgroei kunnen ze door asfalt en bakstenen muurtjes heen breken. En ook langs de waterkant worden we er niet blij van.

Klik hier.

#4 Kleine waterbeestjes

In sloten wemelt het van de kleine waterbeestjes. En die zeggen veel over de waterkwaliteit. We nemen een schep uit het water, en ontdekken wat er zoal rondzwemt.

Klik hier.

#5 Vissen

In het water zijn allerlei soorten vissen te vinden, van kleine modderkruipers tot grote karpers. We kijken mee terwijl de visstand van een plas in kaart wordt gebracht.

Klik hier.

#6 Paaiplaats voor snoek

Snoeken hebben het niet altijd even makkelijk in Nederlands water. Veel van de plekken waar ze het liefst hun eitjes achter zouden laten, zijn verdwenen. We kijken naar een plek, die speciaal voor de jonge snoekjes onder water is gezet.

Klik hier.

#7 Eendjes voeren

Eendjes voeren is hartstikke leuk. Maar zomaar hele broden in het water gooien is niet zonder gevolgen. We kijken wat dit betekent voor het leven onder water.

Klik hier.

#8 Vismigratie

Veel vissen zitten niet hun hele leven op één plek. Ze reizen regelmatig van het ene leefgebied naar het andere. Maar dat wordt ze door stuwen en dammen niet makkelijk gemaakt.

Klik hier.

#9 Zoetwatermosselen

Bij mosselen denk je misschien al snel aan de zee. Maar ook in het zoete water van onze sloten leven allerlei soorten mosselen. Van minuscule tot hele grote, ze komen hier voorbij.

Klik hier.

#10 Waternatuur in een mensenwereld

Nederland was vroeger grotendeels een moerasgebied, maar de mens heeft dat spectaculair veranderd. Dat betekend een heleboel voor alle waterdiertjes die hier toen en nu leven. Samen met de jeugddijkgraaf van Hoogheemraadschap van Delfland bekijken we dit van dichtbij.

Klik hier.

#11 Zwemwater

Wie houdt er niet van? Lekker zwemmen in natuurwater! Maar in dat water leeft vanalles. En dat is maar goed ook, want levend water is gezond water! Toch zijn er ook was lastpakken te vinden, en die nemen we eens onder de loep.

Klik hier.

#12 Water tussen de kassen

Om de gewassen in de kassen te beschermen tegen plaagdieren, worden allerlei middelen ingezet. Maar sommige van die middelen kunnen een heftig effect hebben op het leven onder water als ze in de sloot terecht komen. Hier zien we wat voor effect, en wat daartegen gedaan wordt.

Klik hier.

#13 Natuurvriendelijke oevers

Om leefruimte te maken voor waterplanten, worden houten slootkanten steeds vaker vervangen door flauwe oevers, waar die planten weer kunnen groeien. Hoe dat wordt gedaan, en waarom dat zo belangrijk is voor het onderwaterleven, bekijken we hier.

Klik hier.

#14 Kroos

Het zijn hele kleine plantjes, maar met z’n allen kunnen ze complete sloten verbergen: kroos. Wat kroos precies is, en waarom het lastig kan zijn als er teveel van is, komt voorbij in deze aflevering.

Klik hier.

#15 Visie op waternatuur

Van allerlei losse stukjes waternatuur één groot werkend geheel maken. Dat is het doel, en om dat te behalen volgen we twee bijzondere vissen die ons vertellen hoe dat geheel er uit moet zien.

Klik hier.

GroenGelinkt

logo groengelinktWij hebben een selectie gemaakt van de beste materialen, excursies en locaties.

Wilt u een compleet overzicht van alles over Watereducatie? Zoek dan in de database van GroenGelinkt.